Uppteckning nummer NM-HNM2091

Titel: Julbock gick man tredjedagskvällen. ………….

Upptecknare: Nils Keyland

Socken/stad: Tuna

Julbock gick man tredjedagskvällen. Man började klockan 8 och fortsatte sedan, tills man gått genom byn. Sällskapet växte, blev större och större, men endast julbocken och de, som voro i sällskap med honom från början, gingo in i stugorna, varvid någon brukade spela fiol. Där det fanns små barn, gick någon in i förväg och underrättade om bockens ankomst, för att dessa inte skulle bli skrämda.

Till bock utsågs en skötsam och pålitlig yngling. Var man kom in, skulle man ha något att förtära, dessutom brännvin i en flaska, som itömtdes genom en tratt. Ändamålet var nämligen att samla mat och brännvin till staffanslekstugan, dit man efteråt begav sig.

Julbockens huvud tillverkades av trä och ludet skinn. Tänderna gjordes av hästskosöm.

Nils Keyland: Julbröd, Julbockar och Staffanssång. Stockholm 1919, sid 123.